Ringspänne

I början av juli gjorde jag ett ringspänne i senmedeltida stil. Tekniken är troligen tämligen ohistorisk och resultatet har ingen direkt förlaga men det påminner i form och stil om fynd från London, Bergen, mm. Ringens totala diameter är ca 45 mm.


Arbetet inleddes med att en 2 mm mässingstråd böjdes till en överlappande ring. Den sågades av med en guldsmedssåg och löddes samman med en liten bit silver som lod. Ringen smiddes sedan ut till en ca 4 mm dred platt ring som dekorerades, filades och polerades. Dekoren höggs in med en lätt avtrubbad huggmejsel och körnare. Spiken drevs ut i mässingstråd av samma grovlek. Den är kallsmidd och därmed deformationshärdad men området som vikts runt ringen är värmd för att lättare formas snyggt.

Det hela blev en födelsedagspressent som jag hoppas blev uppskattad.

Metkrokar

När jag var på Karmøy vikingafestival gjorde jag ett par metkrokar. Smedjan var tilljänglig på kvällarna och Tom som verkade ansvara för smedjan gjorde fiskekrokar vilket jag inte var sen att prova på. Jag gjorde först en i järn och sedan en i mässing för att testa skillnaden i arbetssätt. Den grundläggande metoden är den samma, man smider en spets som man viker och smider sedan ut en andra spets i viket. På så sätt får man en hullingförsedd spets. Man böjer sedan till kroken, kapar den i rätt längd och böjer till öglan. Sist filar man upp skärpa i spetsen. Den stora skillnaden mellan arbetssätten i mässing och järn är att järnet varmsmids och mässingen kallmids med återkommande värmning för att reducera spänningar. Jag avslutade för övrigt med lite kallsmide på båda krokarna för att på så sätt deformationshärda dem något.När jag kommit hem från Norge kunde jag jämföra krokarna med ett foto av ett fynd från medeltida Söderköping (till höger). Jag visste redan på förhand att tråden jag använt var grov i överkant men fyndet har andra detaljer jag ska ta till mig inför eventuella fiskekrokar i framtiden. Kroken är rak en bit efter spetsen och är därefter kraftigt böjd för att sedan ha en mer öppen böjning längre upp på skaftet. På så sätt stärker man kroken så att den inte böjs upp lika lätt (kort hävarm) och fisken glider ner så att den hela tiden hålls under hullingen.

Nästa steg är att spinna en lina i tagel, men det får vänta tills jag får tag i lämpligt råmaterial. En beckad linnetråd kan nog duga tills vidare.

Patinor

Jag har äntligen gjort färdigt ett par patinor som legat och skämts på hyllan. Det var bara remmarna kvar och inför sommaren fanns behovet. Sagt och gjort.


Träbottnarna bygger jag på fyndavbildningar i Stepping Through Time. Remmarna baserar jag på skisser i samma bok och bilder på läderklädda patinor från tidigt 1400-tal. Tyvärr hade jag lite brottom när jag gjorde remmarna och lät därför bli att sy kantförstärkningar, vilket jag redan fått sota för. De har redan töjt sig efter att jag gått med patinorna i blött väder, så de behöver korrigeras och förstärkas.


Klackarna på patinans undersida gör dem väldigt bekväma att gå i. Man rullar bekvämt i steget tack vare att hällkacken inte ligger i bakkant och att den främre klacken lågger under tåleden. När man går upp eller ner för en grässlänt får man väldigt bra stöd och det känns nästan som att gå i en trappa. Det är inte fullt så bekvämt när man går horisontellt längs en slänt då man får anstränga sig för att trycka ner klackarna i marken för att inte tippa i stegen.

Knappar och ny kjortel

Jag har inte lagt upp något på länge och det beror delvis på att jag fått nytt jobb och delvis för att jag har ganska omfattade projekt som inte är färdiga ännu. För att ändå bidra med något nytt så lägger jag upp lite av arbetet på en kjortel jag gjort för att ha arbetskläder till jobbet. Jag lägger fokus på knapparna.


Jag klipper till tyg till alla knapparna på en gång. Det är annars lätt hänt att knapparna blir olika stora. Eftersom jag vill ha runda knappar klipper jag till mindre bitar tyg att stoppa knapparna med. Bitarna klipper jag först kvadratiska (ca 27x27 mm) och klipper sedan av hören så de blir åttkantiga. Stoppningen är små kvadrater med ca 1 cm i sidan.


Till att börja med lägger jag två bitar stoppning på knapptyget och lägger stoppningsbitarna så att de ligger i 45gradig vinkel mot varandra. Lägger man dem utan vridning blir knappen lätt kantig. Knappen syr jag sedan ihop genom att ta ett stygn från sida till sida mitt över tygbiten och drar åt så att knappen viks dubbel. Jag drar sedan ihop de utstickande hörnen så att knappen blir mer och mer rundad. Till slut fäster jag tråden men låter tråden sitta kvar. Den använder jag sedan för att sy fast knappen på plagget.


När jag nu gjort de sex kmappar jag behöver till plagget syr jag fast dem på kanten av ärmslitsen.


Knapphålen tar jag upp med ett lagom brett stämjärn. Jag förstärker sedan kanten med ett varv langettstygn. Jag använder här ett brodyrgarn eftersom det räntar av sig mer än en tunnare tråd. Med tex knapphålssilke eller andra tunnare trådar kan det vara bra att sy två varv med langettstygn. Jag börjar med att fästa tråden med en knut från insidan och syr sedan langettstygnen från rätsidan. När jag kommit ett varv sticker jag tråden genom ett tidigare styng och färser tråden på avigsidan.


Skärningen är inspirerad av St. Francis kjortel. Kilarna i sidorna går ut en bit i ärmen vilket ger ett speciellt fall som man kan se på kjortlar avbildade i tex Holkham bible (1330-tal).

Söderköpingskjorteln

Länsmuseet i Östergötland ställer för närvarande ut diverse medeltida fynd från Söderderköping. Blande de utställda fynden finns Södeköpingskjorteln i en svagt upplyst glasmonter. Kjorteln är daterad till 1200-tal, var färgad i blått och rött i mi-parti. Kjorteln är placerad i montern med en fragmenatarisk ärm och det som tolkats som bakstycket överst och det antagna framstycket på en glasskiva på en nivå under. Jag har tidigare studerat Nockerts tolkning av Söderköpingskjorteln som finns beskriven på Marc Carlsons sida - Some Clothing of the Middle Ages. Jag har inte förstått logiken i plagget efter Nockerts beskrivning och har därmed inte lagt större intresse vid fyndet.När jag nu fick möjlighet att se fyndet med egna ögon reagerade jag på en rad saker. Plaggets delar låg inte upplagda i samma ordning som i beskrivningen på Marc Carlsons sida. Jag tycker mig kunna se nyansskilnader i färg mellan delarna  (se ovan) och antar här att det är plaggest orginalfärger som lyser igenom den bruna färg tyget fått av att ligga i jorden. Jag antar även att plaggets alla delar ligger med rätan uppåt eftersom jag inte sett några sömsmåner på ovansidan. Med dessa antaganden finner jag att plagget, så som det ligger i montern, skulle bilda ett plagg med diagonalt samma färg  till höger-fram och vänster-bak, respektive vänster-fram och höger-bak. I konst från perioden har jag mestadels sett plagg som har samma färg fram och bak på samma sida om mittlinjen när de är vertikalt tudelade i mi-parti.

För att få överblick över plagget och dess delar har jag med hjälp av digital bildbehandling förskt att simulera topvy av plaggets delar för att sedan kunna placera ihop dessa delar på ett sätt som känns logiskt.


Här ovan syns bakstyckets delar hämtade från två olika foton. Nedan syns samma delar efter att perspektivet förvrängts för att simulera topvy. Plankorna i bakgrunden och faktumet att två av styckena har paralella sidor underlättade när det gälde att få perspektivet trovärdigt.Här ovan syns de två bilder jag utgått ifrån för att simulera topvy av framstycket. Observera att fofot tagits i relativt flack vinkel eftersom hyllan där bakstycket lagts upp hindrade en högre fotovinkel. Man kan därför anta att risken för fel vid perspektivförvrägningen till topvy är större för framstycket. Den perspektivfrändrade bilden syns nedan.


För att åstadkomma ett plagg med samma färg fram och bak på samma sida om mittlinjen så flyttade jag isär de delar som tolkats som baktycke för att mitt mellan dem placera in framstycket. Nedan syns plagget symetriskt utlagt kring mittlinjen fram. Observera att skalan och bitarnas längd antagligen är delvis fel eftersom de bygger på olika foton och perspektivet har förändrats. Jag försköt även delarna något i höjd för att få de stora kilarna som nu hamnat i sidan skulle få ungefär samma bredd vid samma höjd. De röda linjerna markerar att en del av tyget hamnat utanför bild.


Plagg med raka stycken fram och bak, med stora höga kilar i sidorna och mindre, lägre kilar mitt på är vanliga i grönlandsfynden. Jag gör här nedan en jämförelse mellan min ungefärliga bild av Söderköpingskjorteln och det av Nörlund beskrivna fyndet, Herjolfsnes no.43, som finns skisserat på Marc Carlsons sida.

I svart till höger syns en vektoriserad verson av Marc Carlsons skiss av Herjolfsnes no.43. Söderköpingsfyndet kan jämföras med samma skiss i rött som här förändrats genom att kilen mitt fram tagits bort och plagget i övrigt gjorts symetriskt kring mittlinjen fram. Strukturellt ser i alla fall jag stora likheter. Det är dock möjligt att min analys stämmer dåligt med hur plagget påträffats i jorden, hur bevarade rester av sömmar ligger, etc. Ärmen är tyvärr för dåligt bevarad för att en relevant jämförelse ska vara möjlig.

Hyska och hake

För ett tag sedan testade jag att göra ett par hyskor och hakar i mässningstråd. När jag böjt till den huvudsakliga formen plattade jag till tråden något för att deformationshärda metallen.


Hyskan liknar ett odaterat fynd från Lund. Nu undrar jag om någon har fler historiska referenser på enkla hyskor och hakar. Jag vet att det finns gjutna hyskor och hakar på Historiska museet i Stockholm och som är daterade till medeltid men jag har inte sett exempel på enkla hyskor och hakar gjorda av böjd metalltråd dateradet till tidigare än 1500-tal. Jag har visseligen inte letat särskillt länge och upskattar om någon kan hjälpa mig att reda ut historien bakom hyskor och hakar. 

Sked från Lund

Jag gjorde nyss en sked för att efterlikna ett fynd från Lund. Fyndet är odaterad men bilder på liknande skedar finns i konst från 1300-talet. Jag hade tyvärr inte bild på förlagan när jag gjorde skeden och virket jag utgick ifrån var torr börk. Jag föredrar att arbeta i färskt trä när jag gör skedar och med en bild på fyndet hade jag kunnat få proportionerna bättre.


Bild på fyndet kan ses här.

Ringspänne

En kompis fyllde år idag så jag knåpade ihop ett ringspänne till henne. Det är gjort av tre sammantvinnade mässingstrådar, vardera med 1,5 mm i diameter. Ringen är sedan ihoplödd med silverlod. Spiken är kallsmidd ur samma mässingstråd. 


För att komma åt att polera i dalarna melan mäsingstrådarna använder jag ett grovt hampgarn som jag vaxat med polervax. Genom att vira garnet ett varv kring ringen så att den följer de tvinnade metalltrådarnas skruvning kommer jag på ett effektivt sätt åt de annars svåråtkomliga partierna. Ringenspännet är ca 3,5 cm i diameter.

(no subject)

Såhär vid jul tänkte jag att det kan passa med lite mat på bloggen. Jag och min flickvän gjorde köttbullar för att testa hur de gjordes innan köttkvarnen utvecklades. Vi följde ett recept på Poume d'oranges (Engelskt 1200-tal) som ligger under Gode Cookerys samling översatta medeltidsrecept. Tanken är att göra köttbullar som efter att ha kokat täcks av äggvita och sedan ägggula under grillning så att de påminner om apelsiner. Vi lyckades bra med allt fram till grillningen. Vinter och brist på grill gjorde att vi fick göra vårt bästa med en vanlig ugn och det fungerade inget vidare. Man behöver kunna rotera spätten kontinueligt under simultan grillning och pensling med ägg för att bygga upp "skalet".


Vi bad att få köpa lite av det kött de på affären maler till fläskfärs. Expiditen kollade mycket konstigt på oss men var vänlig nog att ge oss lite rabatt eftersom vi skulle göra malandet själva. Redskapen vi använde var en träklubba som jag gjort för att knacka rustning men som ännu inte använts till detta, skärbräda och kniv. Tråget på bilden tänkte vi använda som mortel men det visade sig vara lättare att jobba direkt mot skärbrädan.


Köttet hackas så fint som möjligt för att sedan "mortlas" med klubban. En handduk under skärbrädan dämpar ljudet till allas trevnad, inclusive grannars.


Efter ca 45 minuter har 780g fläsk förvandlats till fläskfärs. Man förstår varför köttfärs sågs som en festmat. Det var ordentligt slitsamt och hade varit det även om man hade haft en riktigt vass kniv, vilket jag tyvärr inte hade. Kättfärsen blandas sedan med lite salt och peppar, och formas till runda köttbullar. Enligt receptet ska man ha äggvita på händerna när köttet formas och det underlättade faktiskt en hel del trots att det var halt och slämmigt.


Köttet får sedan koka som frikadeller i en god buljong bestående av vaten, lök, salt, peppar och (otidsenligt oranga) morötter tills de är nätt och jämnt färdiga.

Resten av arbetet är inte värt att visa på bild eftersom det involverar misslyckad grillning i modern ugn. Smaken var bra men metod och utseendet blev inte som jag tänkt mig. Vad som skulle ha gjorts var att grilla köttbullarna tills de fått en fin gyllenbrun färg varefter man skulle ha byggt upp ett vitt hölje av äggvita genom att kontinueltigt rotera spetten på lagom värme från grillen samtidigt som de bestryks med äggvita. I och med att vi grillade i vanlig ugn kunde vi inte rotera spetten vilket gjorde att det mesta av ägget droppade av istället för att koagulera på ytan. Det är också viktigt att inte få för mycket värme då det gör äggvitan brunaktig. Efter att ha byggt upp ett vitt lager ska man bygga vidare med äggula så att man får ett gult yttre.

Påsmössa

Jag sydde mig en ny mössa för att matcha de nya hosorna. En vänn har varit på mig en lägre tid med uppmaningen att jag borde ha en påsmössa och nu kände jag mig manad att göra henne till viljes. Jag bygger mössan framför allt på bildreferenser, se nedan och har konstruerat mönstret efter eget förstånd.


Mössan består av två stycken som sytts ihop och som fållats i nederkanten med en ca 7 cm bred fåll. Omkretsen i mössan är huvudets omkrets plus en cm vilket gör att mössan sitter precis lagom tight när nederkanten viks upp.  Sömmen är rynkand en hel del i det böjda partiet för att åstadkomma en mer rundad och påsig form.


Referenser:
LIMBOURG brothers
Les très riches heures du Duc de Berry: January (detail)
1412-16


MASTER Bertram
Nativity, panel from Grabow Altarpiece
1383