maxlu179 (maxlu179) wrote,
maxlu179
maxlu179

Femfingerhandskar

För att fortsätta på tema handskar har jag nu sytt en femfingerhandske i lammskinn. Skinnet är från Morjärvs garveri och jag köpte det av Svarta Katten på Ekenäs riddarspel. Handsken bygger jag på ett fynd från Boringholm daterad till någonstans mellan 1368 och ca 1400.

Mönsterkonstruktionen var förhållandevis enkel. Jag räknade med 5 mm rörelsevidd i fingrarna och 10 mm rörelsevid kring handflatan. Fingrarnas fram och baksida är identiska och kilarna som läggs i mellan fingrarna är 15 mm + 5 mm sömsmån breda och smalnar av till 0 mm + 5mm sömsmån i spetsen. Fingrarnas ovansida och undersida är jämnbreda och 10 mm längre än det verkliga fingret. Tummen ligger helt på handskens undersida, 5 mm från sidovecket. Tummflärpen placerade jag genom att helt enkelt mäta avståndet från pekfingerbasen till tummbasen och flärpens längd är helt enkelt tummens längd. Tummens baksidostycke trovade jag in efter att i övrigt ha sytt ihop större delen av första handsken. Tummstycket är helt symetriskt.


Mönstret består av en stor del som bildar handksens fram- och baksida, en för tummen och tre kilar som bildar distans mellan fingrarna. Till sömnaden använder jag två trubbiga sadelmakarnålar, syl, kork att syla mot, syklämma.  och jag syr med lintråd som jag beckat, polerat med en läderbit och vaxat. Jag använder en trubbig polerad spets för att överföra mönstret till lädrets köttsida utan kvarvarande märken och klipper ut delarna med en vanlig tygsax.


Syklämman är inte nödvändig men den underlättar väldigt mycket. Jag tillverkade min för ett par år sedan när jag precis börjat sy i läder men den kom aldrig till användning förän nu. När man syr i styvt läder hjälper den inte så mycket men när man syr i mjukt skinn gör den underverk. Man får upp arbetet en bit från knät så att man slipper sitta böjd och läderbitarna hålls på plats ända från att man sylat tills man sytt ihop vilket göra att sylhålen ligger i linje så man lätt hittar rätt med nålen. Den ger även fördelen att man har en rak linje att sikta efter när man sylar och att lädret hålls rakt så att man inte får ojämnheter som annars kan uppstå när man råkar dra åt tråden olika hårt på vardera sidan. Det är viktigt att klämman inte håller för hårt. Jag har försett min med kork i greppytan för att undvikka att den lämnar märken på lädret. Jag syr med sadelmakarsöm, avigsida mot avigsida, så att sömmarna hamnar på utsidan. Jag vet inte om det är så orginalet var gjort men det är vanligt i moderna handksar och det blev grymmt obekvämt när jag testade att sy ihop en liten fingerutua med sömmarna innåt. Det sista jag gör är att jag klipper ner sömsmånen så att den blir liten och jämn.


Jag är precis färdig med ena handsken och har börjat så smått med nästa. Det är nackdelen med att sy handskar, hosor, skor etc. När man blivit färdig med en och känner sig mätt på långsam handsömnad så har man lika mycket arbete kvar innan man kan känna sig färdig. Blir det bra kan man i alla fall förvänta sig det från nästa man syr och det är alltid uppmuntrande.
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 7 comments