?

Log in

No account? Create an account
Plåtströningar - maxlu179 — LiveJournal
April 25th, 2009
12:01 pm

[Link]

Previous Entry Share Next Entry
Plåtströningar
Jag håller på med ett litet experiment, ströningar i mässingsplåt med pålödd spik. Jag använder 0,7 mm mässingsplåt och 2 mm mässingstråd.


Ströningen på en bältesrem klädd med vitt vegetabilgarvat svinskinn. Remen är 20 mm bred och den kvadratiska ströningen är 12 mm i sidan. I hörnet syns remen från baksidan med nit, nitbricka och sömmen som håller skinnbeklädnaden på plats.


Ströningen växer fram. Först klipps plåten till kvadrater, kanterna filas rent och v-formade snitt filas med en trekantfil. Med hjälp av en huggmejsel markeras spetsen på de filade v-snitten så att den går över i strålar in mot mitten på ströningen. Plåten knackas sedan lätt skålad innan stiftet löds fast på baksidan. När stiftet är på plats poleras ströningen mot en skinnklädd träbit bestruken med polerpasta.


För att fixera stiftet i rätt läge böjs tråden och sätts fast i ett skruvstycke så att änden är vinkelrät mot ströningen och så att den med trådens egen fjädring lägger ett lätt tryck mot plåten. Under plåtströningen ligger en liten metallring för att minska värmeöverföringen till skruvstycket. Ytorna som ska lödas samman skrapas/filas fria från oxid, bestryks med lödvatten och en liten bit silverlod läggs intill lödskarven, även den bestruken med lödvatten. Efter lödningen har lodet flutit ut och ger en jämn och fin övergång från tråden till plåten. Tråden sågas av en bit upp och filas något tillspetsad för att lättare passera hålen i läder och nitbricka. Innan nitningen sågas tråden av ca 1-1,5 mm utanför nitbrickan. Normalt sett brukar man säga att man behöver 1-1,5 gånger nitens diameter för att få en bra nitskalle. I praktiken får jag det trots att jag sågar av stiftet kortare men det kompenseras av att nitbrickan trycks ner en bit i lädret. Nitskallen drivs ut mot ett städ med en liten kulhammare. För att inte förstöra ytan på ströningen läggs en tunn skinnbit mellan ströningen och städet under nitningen.

(8 comments | Leave a comment)

Comments
 
[User Picture]
From:dsgtq_qfle
Date:April 25th, 2009 12:11 pm (UTC)
(Link)
эмм
и в чем прикол? О_о
From:vbhtr
Date:April 25th, 2009 01:43 pm (UTC)
(Link)
Спасибо! Весьма показательно! :-)
From:ext_109688
Date:April 26th, 2009 07:01 pm (UTC)
(Link)
These look very nice! As always, I appreciate the photos that show the process. I'd like to make some of these some day.
[User Picture]
From:m_nivalis
Date:April 26th, 2009 08:31 pm (UTC)
(Link)
Himla snygga!
From:(Anonymous)
Date:April 27th, 2009 12:27 pm (UTC)

Nice!

(Link)
Som vanligt blir man full av inspiration genom att se dina projekt. Riktigt kul att se att du är igång igen. Keep up the good work! :)
From:(Anonymous)
Date:May 5th, 2009 12:11 pm (UTC)
(Link)
Du är ju helt otrolig!
Jag är så imponerad och blir väldigt inspirerad av din blogg!

Tack!!

Ylva Arvidsson
tant i Göteborg
y.arvidsson@telia.com
From:(Anonymous)
Date:May 12th, 2009 05:19 pm (UTC)
(Link)
Hej!

Mycket givande att besöka din blogg!
Otroligt fina och inspirerande hantverk.
Jag blev faktiskt så inspirerad att jag äntligen tog mig i kragen och laddade upp i alla fall en bild på min blogg. :-)
Välkommen dit!

http://green-stuff.bloggagratis.se/
[User Picture]
From:niamh_gisburne
Date:December 8th, 2009 09:44 am (UTC)
(Link)
Vad fina saker du gör! Hoppas att du fortsätter uppdatera din blogg med nya projekt!
Powered by LiveJournal.com