?

Log in

No account? Create an account
Käpp - maxlu179 — LiveJournal
September 25th, 2008
12:05 am

[Link]

Previous Entry Share Next Entry
Käpp
Jag fick för mig att jag ville göra en käpp, dels att ha som vandringsstav på ett lajv jag ska på och sedan som modern käpp i nedkortad verson. Jag plockade ett ämne i hassel, en grövre, nästan horisontell gren med två snabbvuxna vertikala grenar. Jag tog av den yttersta biten av den grova grenen till att bilda kröken och behöll den ena förgreningen till att bilda käppens skaft. Diametern på den grova grenen var ca 12 cm och de två vertikala förgreningarna hade ungefär hälften så stor diameter. Längden är nu ca 170 cm och jag kommer troligen att korta ner den till normal käpplängd framöver.


Bilden visar käppens framväxt. Överst: Ämnet obearbetat. Mitten: Käppen femton minuter senare när jag yxat bort det värsta. Nederst: Käppen efter ytterligare en halvtimme då jag gått över med bandkniv, vanvlig täljkniv och hyvel.


Detaljbild som visar böjen, först grovt tillyxad och sedan i nästan färdigt utförande. När den torkat ska jag skära den färdiga ytan.


Avslutningsvis tvingade jag fast käppen på undersidan av en hylla så att den inte är ivägen och så att den fixerats i rakt läge. Planen är att den ska behålla den raka formen när den torkat. Vi får se hur det går.

(3 comments | Leave a comment)

Comments
 
From:ext_133028
Date:November 11th, 2008 06:58 pm (UTC)
(Link)
Hej Max. Hur går det med käppen håller den sig rak?

/Frej
From:maxlu179
Date:November 12th, 2008 01:36 pm (UTC)
(Link)
Jodå den höll sig rak. Jag När jag provade att belasta den märkte jag att den borde varit lite böjd med en lätt buk åt samma håll som handtaget pekar. Principen är den samma som i en stråke. I och med att man belastar den på ena sidan vill den böja ut åt andra hållet. Genom att förböja åt andra hållet får man bättre stadga.

Jag åstadkom det enkelt genom att basa käppen i ångan över en kastrull med en handduk över för att öka värmen och sedan böja den till rätt form för hand. Jag gjorde små korrektioner på andra delar med ett ångstrykjärn och en handduk dä det bara var småböjar som skulle justeras något.

Käppen som går mig till bröstet var guld värd när jag var ute på vandring i blöt snårskog, våtmark och över broar bestående av fallna träd. Den räddade mig från att gå ner mig i väta åtskilliga gånger, utan att för den delen vara så tung att den kändes som en belastning.
From:ext_133028
Date:November 13th, 2008 11:00 am (UTC)
(Link)
Kul att det funkade. Det är ju ett rätt härligt material och tufft att det låter sig formas såpass mycket.
Powered by LiveJournal.com