maxlu179 (maxlu179) wrote,
maxlu179
maxlu179

Penningpung från Bergen

I början av sommaren hade jag möjlighet att besöka Bryggenmuseet i Bergen, vilket var väldigt roligt. Museet har en stor samling fynd från utgrävningarna av de medetida hamnkvarteren i Bergen. Det rör sig huvudsakligen om fynd från sent 1200-tal och tidigt 1300-tal. Det var väldigt inspirerande och jag fotograferade massor. Med andra ord kan ni nog vänta er flera projekt framöver med inspiration från medeltida Bergen. Nu först en penningpung.


Till vänster: Pungen, tillverkad i barkgarvat getskinn från Morjärvs garveri. Den är skuren som en cirkel med diametern 22 cm. Dragskon består av en rem skuren ur samma skinn som pungen och sitter i 40 jämnt utplacerade hål, ca 1 cm från kanten. Laskningen är gjord av samma rem som i dragskon och även den sitter i 40 hål, placerade så att vart och ett av laskningshålen sitter i linjen mellan ett hål i dragskon och cirkelns centrum, ca 6 cm från kanten. Den består av ett varv draget genom hålen så som i dragskon, kompletterat med ett varv kaststygn där varje stygn sticks bakom remmen från första varvet.
Till höger: Foto av fyndet. Tyvärr var fotomöjligheterna begränsade av monterns glas och väggar.

Det är ett intressant fynd som starkt påminner om fynd beskrivna i Purses in Pieces i skärning och utseende, med cirkelformigt skinn och dekorativt lagda veck. Skillnaden är att denna pung har en laskning kunt "midjan" som kåller vecken på plats och som ser till att botten alltid är skålformad, även om pungen är fullt öppen.


På förfrågan lägger jag till en bild på pungen i öppet tillstånd och passar samtidigt på att klämma in en bild med remmen knuten om öppningen så att den är säkert sluten.
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 2 comments