?

Log in

No account? Create an account
Bältesväska - maxlu179 — LiveJournal
August 28th, 2008
09:28 pm

[Link]

Previous Entry Share Next Entry
Bältesväska
Jag har precis levererat en bältesväska som en bekant beställt av mig. Den är baserad på diverse väskor ur Purses in Pieces, av Olaf Goubitz. Jag har dessutom sneglat en hel del på väskorna som mikkelf84 gjort, vilket alltid är lika inspirerande.


Väskan är vändsydd i 1,5 mm svärtat nötläder och med barkgarvat getskinn från Morjärvs garveri i laskning och pungar. Spännet är i gjutet i brons och förtennat.


Till vänster kan man se några av väskans detaljer med locket uppfällt. Insidan av locket är fodrat med handvävt linne. Till höger visas väskan sedd bakifrån.


Infodringen i locket består av en läderbit med genombrutet mönster, fastsytt på en bit av handvävt linne. Tygets stadkant utnytjas för att undvika att tyget fransar sig i överkant. Först efter att lädret sytts fast klipps det överblivna tyget bort. På så sätt kan infodringens ytterform tydligt markeras på tyget så att infodringen får rätt form jämfört med locket. I annat fall är det lätt hänt att det ändrar form och får dålig passform då sömmarna stramar i lädret. Markeringen klipps bort när tyget klipps rent. Pungarna består av ett stycke som sytts fast med dubbla sömmar genom en tunn svärtad läderrem.


Överkanten på pungarna förstärks med en dekorativ kastsöm och kanten rullas samtidigt in så att den klippta kanten döljs. Laskningen binder samman locket och överkanten på lockets infodring med väskans fram- och bakstycke. Laskremen är ca 5 mm bred och är skuren ur samma skinn som pungarna.

(9 comments | Leave a comment)

Comments
 
From:ext_109688
Date:August 31st, 2008 10:21 am (UTC)
(Link)
Wow! It is very nice looking bag. The two colors of leather look good together. I really appreciate the photos of the work in progress. Someday I would like to learn to work with leather and I will use your pictures to help me. Thanks!

-Kathy
[User Picture]
From:mikkelf84
Date:September 4th, 2008 10:15 am (UTC)
(Link)
Hej Max
Altid rart når folk bruger ens projekter :-)

Der er dog et par ting som springer mig i øjnene og som jeg heller må kommentere på. Så håber jeg at kritikken falder i god jord.

Det drejer som om foret i klappen.
Jeg har nemlig aldrig set en foret klap, som ikke også udgjorde et rum i sig selv.
Små klapper som den du har lavet, kender jeg kun fra eksempler, hvor de er i et lag.
Når klappen udgør et ekstra rum (og er foret) er den som regel også større end taskens bagerste rum.

Og så lige en ting angående kantsyningen på de to lommer foran på pungen. Jeg ville folde kanten ned når jeg syer kantstingene. Det giver et mere afsluttet udseende... Men det er jo bare en rent æstetisk betragtning.

Ellers ser det rigtig fint ud!

Jeg har også lige et par spørgsmål:

Det fortinnede spænde er rigtig fint! Hvorman laver man sådan et?
Dypper man bare spændet i tin, eller skal der mere til?
Jeg har nemlig selv nogle jernspænder jeg gerne vil have fortinnet, men jeg er ikke sikker på hvordan det skal gøres.

Det andet spørgsmål går på det garveri, du snakker om.
Jeg vil bare høre om kvaliteten er god og den slags. Der står nemlig ikke særligt meget på deres hjemmeside og jeg ville gerne vide lidt mere.
kan du fortælle noget om dem? Evt. hvor man kan købe deres varer.
From:maxlu179
Date:September 8th, 2008 08:09 am (UTC)
(Link)
Infordingen i locket är kanske inte helt rätt. Jag bygger den på Purses in pieces, sid 20, fig 17, där det finns stygn markerade längs kanten på ett litet lock. Jag tänkte att det var stygnrester efter en infodring men det kanske är förhastat av mig. Att infodringen är både läder och linne så som extrafacken i de stora väsklocken var helt enkelt ett estetiskt val från min sida.

Spännet är ett bronsspänne som jag förtennat. Jag har inte testat att förtenna järn men det borde vara ungefär samma metod. Jag använde en modern förtenningspasta, dvs en blandning av lödvatten, tennpulver och en liten mängd zinkpulver. Förtenningspastan penslas på kallt och spännet värms sedan så att tennet smälter. Ytan bör vara så fri från oxider som möjligt. Medans det fortfarande är varmt gnider man in tennet med en linnetrasa så att hela ytan täcks av ett jämnt lager och man tar samtidigt bort alla droppar av tenn som annars ger en bubblig yta. Man är tvungen att jobba snabbt och värma på spännet någon gång extra för att hinna med hela ytan. Svårast är att få det jämnt i fördjupningarna.

Om man inte vill använda modern förtenningspasta så kan man använda rent ten. Man börjar då med att pensla med lödvatten och värmer spännet så att tennet smälter när man lägger det mot ytan. Det ska då flyta ut ganska bra av sig själv men man behöver gå över ytan med linnetrasa så att det täcker hela ytan utan bubbligheter. Jag har testat det, det är svårare att få bra och tennet jag hade var inte tillräckligt rent vilket gjorde att det oxiderade aldeles för snabbt och blev gråsvart. I brist på rent tenn håller jag mig till pastan som jag vet ger ett bra resultat.

När man förtennat spännet behöver det poleras försiktigt för att få glans. En mjuk remsa av lintyg och lite finkornigt polervax fungerar bra. Man bör polera så lite som möjligt eftersom tennet är tunnt. Om man har en för styv trasa tenderar tennet att försvinna från hörn och andra utbuktningar innan ytan polerats i dalarna. I skåror kan man ta lite polervax på en lintråd för att komma åt bättre.

Jag kan inte säga så mycket om Morjärvs garveri. Jag har bara köpt getskinn av dem och de har varit väldigt trevliga att arbeta i. Som de skriver här (http://www.morjarvsskinn.se/19.html) så garvar de helt utan krom och utan modern infärgning. Jag är nöjd med kvalitet och pris. Du kan säkert skriva till dem och be om prover.
From:(Anonymous)
Date:September 7th, 2008 10:19 pm (UTC)
(Link)
Mycket snyggt!

I likhet med Mikkel ovan undrade jag väl också lite angående locket och infodringen, oftast brukar ju infodringen användas för att rymma ytterligare en ficka (som kan ses på de flesta väskorna i Purses in Pieces). Men o andra sidan var det ju väldigt snyggt! ;)

Lycka till med vidare hantverkande!

//Martin Arleskär
From:maxlu179
Date:September 8th, 2008 08:17 am (UTC)
(Link)
Tack!

Angående infodringen, se min kommentar till Mikkel. Det är skönt med folk som tittar kritiskt på vad man gör. Det gör att man känner sig tagen på allvar och det är alltid en sporre att forska mer i detaljer.

Ha det fint!
/Max
From:(Anonymous)
Date:October 5th, 2008 07:08 am (UTC)

Skinn

(Link)
Hejsan!

är grymt imponerad av allt du gör här och följer denna blogg med glädje!
finner den mycket inspererande.
men i allt detta så har jag en liten fråga.
vart ifrån beställer du ditt nötskinn?
morjärvs har jag sedan länge använt så leverantör, men ej hittat någon bra leverantör för just nöt.

MvH Niklas
From:maxlu179
Date:October 5th, 2008 07:25 pm (UTC)

Re: Skinn

(Link)
Hej!

Roligt att du uppskattar bloggen och mina små projekt.

Jag köper läder från Teges Jerndahls (http://www.jerndahls.com/). Det jag använder mest är veg. framdel utan finish, 1,5 mm. Jag vet inte om det är besta veverantören men jag tycker att det är hyfsade priser och man behöver inte ha företag för att handla av dem.

From:(Anonymous)
Date:December 12th, 2008 01:52 pm (UTC)

Re: Skinn

(Link)
Vad tar de för pris per kvadratfot för den kvalitet du nämnde?

//Martin
From:(Anonymous)
Date:December 17th, 2008 11:18 pm (UTC)

Re: Skinn

(Link)
50 kr var det när jag beställde för ett par veckor sedan.

/jens
Powered by LiveJournal.com