?

Log in

No account? Create an account
Tältsömnad - maxlu179 — LiveJournal
August 17th, 2008
11:51 am

[Link]

Previous Entry Share Next Entry
Tältsömnad
Jag började för många år sedan att handsy ett tält. Min dåvarande flickvän hade precis gjort slut och jag mådde inget vidare. Jag konstaterade att om jag ändå ska må dåligt kan jag lika gärna göra något produktivt samtidigt. Sagt och gjort, jag började sy mig ett tält. Tråkigt nog, såhär i efterhand, började jag må bättre innan jag var färdig så tältet blev inte riktigt klart. Det går att använda men förslutning av tältöppningen och några andra detaljer blev inte färdiggjorda. Det blev nästan klart nu inför medeltidsveckan i Visby och jag passade då på att fota det för bloggen.


Ett enkelt ryttartält, 3x5 m i basen och 1,8 m högt. Det är sytt av arméns linnedraglakan som är tätvävda, relativt tunna och helt oimpregnerade. Det har dock visat sig att impregnering inte alls behövs så länge man har tillräcklig lutning på tältduken och dessutom undviker att något kommer åt tältduken från insidan. Draglakanen har bredden 80 cm vilket är en väldigt bekväm bredd för ett tält av den här storleken.


Här sys en sadelgjordsförstärkning fast vid tältets öppning. Tältet är sytt med segelmakarnål och vaxat segelmakargarn från Beck och Rep på Gotland. En viktig detalj för att arbetet ska gå snabbt och enkelt är att använda sykrokar. Jag hade en krok som jag fäste i en rem om midjan och en krok som jag fäste i ett element. På så sätt håller man tygen sträckta i rätt läge utan att att behöva nåla och har båda händerna fria till sömnaden. Det är även en god idé att hålla koll på hur långa stygn man tar. Jag fann att 9-10 mm mellan stygnen var lämpligt med tanke på utseende och tidseffektivitet.


Våderna sys samman med dubbla rader kaststygn och ca 2 cm överlapp. I den mån man inte har stadkant viks råkanten in under överlappet. Tyget viks så att man hela tiden kastar runt en vikt kant vilket underlättar arbetet avsevärt. Efter att ha sytt första kanten vänder man tyget och viker det så att andra sömen också sys om vikt kant från baksidan. I bilden ovan ser man tydligt resultatet där ena kastsömmen syns från framsidan och den andra från baksidan.Tält är en för de flesta en stor investering, både i tid och pengar. Jag tänker därför visa ett relativt enkelt sätt att med modern teknik planera sitt tält och undvika onödiga misstag när man väl sätter saxen i tyget. Jag använde mig av två fria programvaror som har varit till stor hjälp för mig vid planering av bland annat tält. Samma program och samma principiella metod har jag även använt för att ta fram mönster till jonglerbollar, huvudbonader andra projekt där jag vill översätta ett 3D-objekts yta till ett sömnadsmönster. Programmen jag använder här heter Blender 3D (avancerat 3D-grafiskt modelleringsverktyg) och Inkscape (vektorgrafikprogram). Båda är fri programvara, dvs är gratis att ladda ner och använda. På hemidorna ovan finns programmen att ladda ner samt länkar till tutorials och annat matnyttigt för att komma igång.

Vi börjar med att modellera tältet i Blender 3D. Jag tänker inte gå in på detaljerna hur jag gör detta, det finns det bra tutorials för på hemsidan och det är väldigt elementär geometri det handlar om så det ska inte ställa till med några problem för den som lägger manken till. Innan jag modellerar tältet räknar jag ut vådbredden för tyget och räknar med hjälp av det ut basytans form så att radien på rundlarna och långsidans längd går jämnt ut på ett heltal tygvåder. Mitt tält har vådbredden 76 cm, exclusive sömsmån, vilket gav radien 1,5 m med sex våder i var rundel samt 3x76 cm i långsidan. Med detta i åtanke modellerade jag tältet nedan så att det är i full skala i programmet.


När jag modellerat tältet så att jag blivit nöjd med formen markerade jag två kanter och markerade dem som sömmar (markera önskade linjer och tryck Ctrl-E -> "Mark seam"). Nu vet programmet var tältet ska klippas upp när jag sedan plattar ut geometrin.


Jag delar nu arbetsytan i två och ställer in arbetsfälten så att jag har "UV Face Select" till vänster och "UV/Image Editor" till höger. Jag håller muspekaren över vänster arbetsfält och trycker "a" så att hela geometrin är markerad. Däreter trycker jag på "u" och väljer "Unwrap". Jag får då den tillplattade geometrin i arbetsfältet till höger och sparar den till en svg-fil (UVs -> Scripts -> Save UV Face Layout). Självklart sparar jag arbetet med jämna mellanrum för att inte råka få arbetet ogjort.

Jag stänger nu Blender 3D och öppnar svg-filen i Inkscape.

 Varje del i den utplattade geometrin är nu ett vektorgrafiskt objekt. Hela geometrin är en gruppering av objekt och hänger därmed samman som ett objekt. Jag skalar upp den så att vådbredden blir den samma som verklig vådbredd, men håller mig på skala 1:10 för enklare utskrift. Jag duplicerar geometrin, flyttar den ena till sidan och trycker Ctrl-u för att lösa upp grupperingen. Jag kan nu flytta runt delarna och kan lägga ut den på rad så som det skulle ligga utlagt på ett tyg. När jag är nöjd gruperar jag de nu välordnade delarna (Ctrl-g) och kan nu enkelt läsa av tygåtgången som längden av det markerade objektet (fortfarande i skala 1:10). Om jag vill kan jag även skriva ut den utplattade geometrin så att jag med sax och tejp kan bygga en enkel modell som man kan titta på, provmöblera etc.

När man väl fått kläm på hur programmen fungerar är de väldigt kraftfulla formgivningsverktyg som hjälper till att spara en tid, arbete och man undviker onödiga misstag.

(13 comments | Leave a comment)

Comments
 
[User Picture]
From:siegmund1
Date:August 17th, 2008 11:04 am (UTC)
(Link)
Wow!, very beautifully.
[User Picture]
From:irmera1
Date:August 17th, 2008 11:31 am (UTC)
(Link)
Excellent!!!
I will necessarily take advantage of yours сосетами for tent tailoring.
From:maxlu179
Date:August 17th, 2008 11:55 am (UTC)
(Link)
Please do. I'm happy if my method can be of any help.
From:(Anonymous)
Date:August 17th, 2008 11:38 am (UTC)
(Link)
Schnyggt! Vet du förresten vart man kan få tag på de där draglakanena? Har nämligen varit på jakt ett tag efter kypertvävt linne
From:maxlu179
Date:August 17th, 2008 11:46 am (UTC)
(Link)
Det är inte det lättaste att få tag på dem numera. Sist jag lyckades hitta några var i Umeå på en militäröverskottsbutik och då hade de precis hittat ett litet parti efter mycket eftersökande. Jag köpte mina på ÖB för många år sedan då de såldes där som gardiner. Hittar du får du gärna höra av dig. Jag är på jakt efter fler.
[User Picture]
From:frualeydis
Date:August 17th, 2008 12:29 pm (UTC)
(Link)
Coolt. För mig verkar dock datorgrejandet svårt. Nu har jag iofs bestämt att reumatismen nog betyder att mina tältsyende dagar är över.
Jag hade ett gäng såna lakan, dock inte så många som till ett tält, men jag gjorde korsetter och klädfoder mm av mina.

/Eva
[User Picture]
From:kesslergleb
Date:August 17th, 2008 06:22 pm (UTC)
(Link)
very well
From:simonnjensen
Date:August 17th, 2008 08:31 pm (UTC)
(Link)
Alt for sejt Max! En rigtig god ide med at bruge et 3d program til mønstret, godt tænkt! Godt at se der rent faktisk er en som har syet sit telt i hånden!

Bliv for guds skyld ved med at lave nye ting :)

Med venlig hilsen Simon
[User Picture]
From:bippimalin
Date:August 18th, 2008 04:44 am (UTC)
(Link)
Vad kul att se nån annan som sytt av dessa draglakan. Sydde mig ett ryttartält med, fast på lädersymaskin. :)
Mitt är öppet på båda sidorna om nocken då de klockade delarna inte är ihopsydda med resten. Funkar väldigt bra men ska justera stängningsanordningen lite eftersom den sitter för glest.
[User Picture]
From:ankel_tevton
Date:August 18th, 2008 09:50 am (UTC)
(Link)
Nice work! I`d like to know were you get that material?
From:(Anonymous)
Date:August 18th, 2008 07:50 pm (UTC)
(Link)
The fabric is a kind of narrow sheet, previously used by the Swedish military. It was sold out in large scale some years ago but is unfortunately hard to get by now days.
From:(Anonymous)
Date:September 14th, 2008 06:11 am (UTC)

Bra källa till initiativförmåga

(Link)
Jag brukar normalt använda tristess som drivkraft för diverse projekt, men jag måste säga att det var ett gott initiativ av dig att använda sorgen till något produktivt :-)
From:maxlu179
Date:September 15th, 2008 08:43 pm (UTC)

Re: Bra källa till initiativförmåga

(Link)
Jag använder också tristess som drivkraft många gånger, eller egentligen hantverksprojekt för att råda bot på tristess. Om hantverket i sig innebär en massa tristess behöver man ta till tyngre grejer för att driva igenom projektet. Till tältet använde jag sorg. Till de lödda knapparna och den broderade pungen använde jag ren och skär envishet.
Powered by LiveJournal.com