maxlu179 (maxlu179) wrote,
maxlu179
maxlu179

Knappar och ny kjortel

Jag har inte lagt upp något på länge och det beror delvis på att jag fått nytt jobb och delvis för att jag har ganska omfattade projekt som inte är färdiga ännu. För att ändå bidra med något nytt så lägger jag upp lite av arbetet på en kjortel jag gjort för att ha arbetskläder till jobbet. Jag lägger fokus på knapparna.


Jag klipper till tyg till alla knapparna på en gång. Det är annars lätt hänt att knapparna blir olika stora. Eftersom jag vill ha runda knappar klipper jag till mindre bitar tyg att stoppa knapparna med. Bitarna klipper jag först kvadratiska (ca 27x27 mm) och klipper sedan av hören så de blir åttkantiga. Stoppningen är små kvadrater med ca 1 cm i sidan.


Till att börja med lägger jag två bitar stoppning på knapptyget och lägger stoppningsbitarna så att de ligger i 45gradig vinkel mot varandra. Lägger man dem utan vridning blir knappen lätt kantig. Knappen syr jag sedan ihop genom att ta ett stygn från sida till sida mitt över tygbiten och drar åt så att knappen viks dubbel. Jag drar sedan ihop de utstickande hörnen så att knappen blir mer och mer rundad. Till slut fäster jag tråden men låter tråden sitta kvar. Den använder jag sedan för att sy fast knappen på plagget.


När jag nu gjort de sex kmappar jag behöver till plagget syr jag fast dem på kanten av ärmslitsen.


Knapphålen tar jag upp med ett lagom brett stämjärn. Jag förstärker sedan kanten med ett varv langettstygn. Jag använder här ett brodyrgarn eftersom det räntar av sig mer än en tunnare tråd. Med tex knapphålssilke eller andra tunnare trådar kan det vara bra att sy två varv med langettstygn. Jag börjar med att fästa tråden med en knut från insidan och syr sedan langettstygnen från rätsidan. När jag kommit ett varv sticker jag tråden genom ett tidigare styng och färser tråden på avigsidan.


Skärningen är inspirerad av St. Francis kjortel. Kilarna i sidorna går ut en bit i ärmen vilket ger ett speciellt fall som man kan se på kjortlar avbildade i tex Holkham bible (1330-tal).
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 4 comments